Provincie
Antwerpen
Plaats
Mol
Realisatiedatum
mei 2011
Opdrachtgever
Provincie Antwerpen
Ontwerper
Broos Landschapsarchitecten
Aannemer
Huijbregts-Roos

Het Zilvermeer klinkt voor iedereen in Antwerpen en Limburg bekend in de oren. Het provinciaal recreatiedomein in Mol brengt immers al jaar en dag plezier en ontspanning voor zowel groot als klein. Nadat de afgelopen twintig jaar hard werd gewerkt aan de vernieuwing van onder andere de camping, de speeltuinen, de sportvelden, de blokhutten en het strandgebouw onderging ook het marktplein en de taverne van het provinciaal domein recentelijk een volledige transformatie. Bij het ontwerp stond bij deze modernisering voor THV GBP Goovaerts/ Francis Broos/ P.ed-architecten de doelstelling centraal het recreatiedomein op te waarderen. Bij de uitvoering maakte de aannemer, THV Huijbregts Wegenbouw bvba/ Roos nv, voor het overgrote deel gebruik van producten uit het STREET ART gamma van STRADUS INFRA.

Een groot deel van het nieuwe marktplein werd met behulp van strakke, gestaalstraalde URBA betonstraatstenen in diverse formaten ingericht. Deze werden in een wildverband geplaatst en er werden 5 verschillende grijstinten gebruikt. Het plein, dat een stuk groter is als voorheen, vormt nu het hart van het domein en de draaischijf tussen het verblijfsgebied en de recreatieve infrastructuur.

Met de bedoeling op het plein op regelmatige basis zowel kleine als grotere evenementen te organiseren werden een aantal podiumconstructies, opgebouwd uit gestaalstraalde URBA keerwandelementen en traptreden, gecreƫerd. Een architectonische tentconstructie die zich boven het hoofdpodium uitstrekt versterkt het speelse, maar strakke karakter van het geheel.

De ontspannen sfeer op het domein wordt bovendien bevorderd dankzij de fonteintjes en een waterval met een kronkelend beekje. Een brede trappenpartij geeft van op het plein toegang tot de kade aan het water. Als men even wil uitrusten of genieten van de omgeving kan men plaats nemen op de zittrappen of op het uitgestrekte terras van de taverne, die beiden op de vijver uitgeven. Het terras rond de taverne werd volledig heraangelegd met gewassen SAXUM tegels in formaat 60x60 cm en voor de trappenpartij en de zittrappen werden ook weer URBA keerwandelementen en traptreden van STRADUS INFRA gebruikt.

Het resultaat is een modern, toegankelijk en samenhangend geheel dat de sociale interactie op het recreatiedomein bevordert.