Provincie
Vlaams-Brabant
Plaats
Londerzeel
Realisatiedatum
augustus 2014
Opdrachtgever
Scholen van Morgen
Ontwerper
TEEMA Architecten
Aannemer
Houwelyckx Wegenbouw, in onderaanneming van hoofdaannemer MBG

In september werd het Gemeentelijk Technisch Instituut van Londerzeel (GTIL) als eerste ‘School van Morgen’ geopend. Het ‘Scholen van Morgen’-programma betreft een publiek-private samenwerking tussen de Vlaamse overheid, AG Real Estate en BNP Paribas Fortis. ‘Scholen van Morgen’ omvat 165 projecten, goed voor meer dan 200 nieuwe of gerenoveerde schoolgebouwen of 625.000 m² gebouwen en ongeveer 300.000 m² omgevingswerken.

Het GTIL is een nijverheidstechnische secundaire school met een open karakter en veel aandacht voor groen. ‘Centraal binnen het ontwerp van de nieuwbouw stond bijgevolg een duurzaam karakter op alle fronten en een grote belevingskwaliteit’, zo stellen Edith Wouters en Paul Vandenbussche van TEEMA architecten, verantwoordelijk voor het ontwerp. ‘Het betreft niet alleen een passiefgebouw met bijzonder laag energieverbruik maar ook kreeg de school een duidelijk eigen ‘gezicht’ binnen de omgeving. De deels hellende gevels van het gebouw zijn opgetrokken uit betonnen premuren in een opvallend bloempotrode kleur en met het patroon van baksteenstrips. Zowel ramen als daken vertonen een speels ritme.’ Bovendien voldoet de school ook aan de ‘brede-school-gedachte’. ‘Zowel de centrale ontmoetingsruimte, de sporthal als het open voorplein met basketbalring kunnen tevens op wijkniveau worden ingezet’ aldus Edith Wouters.

Voor de omgevingsaanleg - uitgevoerd door Houwelyckx Wegenbouw, in onderaanneming van hoofdaannemer MBG - koos men voor prefab betonplaten uit het gamma industriële vloerplaten van Stradus Infra. Zowel het voorplein als de aansluitende parking – in totaal goed voor een 1400 m² - werd ingekleed met grijze, geborstelde vloerplaten van 2x2m en 2x1m. ‘We kozen ervoor deze vloerplaten in twee verschillende formaten afwisselend te laten plaatsen, wat een bijzondere onderlegger vormt voor het bijzondere gebouw’ stelt Edith Wouters . Op de vloerplaten werden 15 strakke betonnen zitelementen uit grijs zelf verdichtend beton geplaatst. ‘Deze elementen - met formaten 2x1m, 2x2m en 3x1m – werden door Stradus Infra op maat gemaakt voor dit project en werden ritmisch verdeeld over de oppervlakte van het voorplein, wat mooi aansluit op het sculpturale design van het schoolgebouw.’