Provincie
Oost-Vlaanderen
Plaats
Mariakerke (Oostende)
Realisatiedatum
september 2011
Opdrachtgever
Stad Oostende
Ontwerper
AGSO Oostende
Aannemer
Penninck Aannemingen

De afgelopen maanden werd hard gewerkt aan de herinrichting van de duinenwijk te Mariakerke. Met trots werkte Stradus Infra mee aan de renovatie van deze woonwijk.

De hoofddoelstelling bij de renovatie was van deze grijze woonwijk, die tevens een scholenomgeving vormt, een aangename omgeving te maken waarbij een groen en maritiem karakter, verkeersveiligheid en kindvriendelijkheid centraal staan.

Karel Vanackere, directeur van het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsvernieuwing Oostende (het AGSO) licht toe dat de idee van de stapstenen hoofdzakelijk is ontstaan vanuit een vraag naar meer groen. Zo is ontwerper Sophie Watelle van het AGSO vertrokken vanuit een omgekeerde redenering, namelijk een groene inrichting van gevel tot gevel en slechts daar waar nodig in functie van de behoeften verharding voorzien. Gezien de opdracht er tevens in bestond een kindvriendelijke, speelse sfeer te creƫren en voor meer verbinding te zorgen tussen de verschillende zones, ontstond de idee met stapstenen te werken die onder andere de verbindingslinten tussen de scholen zouden verharden.

Er werd ervoor gekozen de stenen te plaatsen met brede voegen, waardoor dit concept naast het groene en tevens speelse karakter eveneens voor de nodige waterdoorlatendheid zorgt. Dit was volgens het AGSO niet het eerste opzet, maar heeft wel bijgedragen tot het slagen van het concept.

Op basis van een labostaal werkte Stradus Infra in het kader van dit project een module van 12 grote, zeer verschillende, grillige formaten voor de stapstenen uit, waarmee uiteindelijk zowel voetpaden, opritten, parkeerstroken en wandelpaden werden ingericht. De combinatie van de verschillende veelhoeken biedt oneindige mogelijkheden met het beoogde speelse karakter als resultaat. Met de creatie van een maritieme sfeer in het achterhoofd werd bovendien gekozen voor een grijze deklaag met een ruwer uitgewassen oppervlak, samengesteld uit een combinatie van diverse grindgranulaten.

De uitvoering van de werken werd verzorgd door Penninck Aannemingen NV. Om een uniform straatbeeld te bekomen werden overigens voor het ter plaatse gegoten gedeelte van de rijweg dezelfde granulaten gebruikt als voor de stapstenen. Dit met als resultaat dat de gerenoveerde straten, met name de Schermplantenstraat, de Wilgenlaan en de Esdoornlaan, nu volledig voldoen aan de doelstellingen die het AGSO vooropgesteld had.