Meer en meer wordt reeds in de ontwerpfase van een publieke ruimte, naast de functionaliteit, aandacht besteed aan een uitnodigend en liefst ook herkenbaar karakter. Men tracht een bepaalde sfeer tot leven te brengen en de ruimte een passende identiteit aan te meten, rekening houdend met de functie en de eigenheid van de omgeving.

Om de uniciteit van een project te versterken, in lijn met het karakter van de omgeving, blijkt maatwerk vaak de ideale oplossing. De recente herinrichting van het stadscentrum van Malmedy en de realisatie van het binnenplein van het Parc Galaxia in Libin – beiden naar de hand van studiebureau Agua uit Louvain-la-Neuve -  vormen hiervan mooie voorbeelden.

Stad Malmedy in vernieuwing met behoud van haar typerende karakter

Malmedy is vrij bekend omwille van de prachtige natuur in haar omgeving, haar rijke geschiedenis, haar folklore, maar ook het gezellige stadscentrum is erg populair.  In 2013 werd in een eerste fase de Cavenswijk - inclusief de Place de Rome met de kiosk,  inkomspunt van het stadscentrum  - gerevitaliseerd en verkeersveiliger werd gemaakt. Recent werd de tweede fase van de stadsvernieuwing, net als de eerste fase uitgevoerd door hoofdaannemer Groupe Gehlen, afgerond.

Op de Place du Châtelet, gelegen aan de voet van de abdij en de kathedraal van Malmedy, lag een ruime parking in grind. De bomen overheersten het plein en waren vaak ziek en te groot. “Deze tweede fase van het project had als doel dat het domein rond de abdij opnieuw de sfeer van een echt park zou krijgen en de verdwenen gebouwen van weleer terug werden oproepen.” lichtte M. Masure van Agua eerder toe.

Zo geven de muurtjes in architectonisch beton aan de voorkant van de abdij de plaats aan waar vroeger een vleugel van het voormalige klooster van Châtelet lag. Aan de achterkant van de kathedraal is er met lineaire elementen een verwijzing naar de voormalige kerk uitgewerkt, ook in architectonisch beton. Het verkeer op het plein werd verhuisd en het plein is nu autovrij. De hoofdroutes in granietgrijze Saxum straatstenen verzekeren de continuïteit met de inrichtingen van het centrum van Malmedy. De secundaire routes in donkergrijze betontegels in groot formaat zorgen dan weer voor een visuele aansluiting tussen de verschillende toegangspunten naar de gebouwen errond en geven de site een moderne toets.

Zowel de muurelementen, de grootformaattegels als de zowat veertig zitelementen zijn op maat gemaakt in architectonisch beton. Daardoor passen ze perfect bij de granietgrijze uitgewassen betonstraatstenen. De aard en de kleur van de materialen staan uiteraard centraal in dit project aan de voet van dit werelderfgoed. Wegens de sterke aanwezigheid van het beton (tegels, straatstenen, muurtjes en banken) heeft Agua geopteerd voor een kleurenpalet dat trouw blijft aan het typische karakter van de site.

Binnenplein van Parc Galaxia schept de sfeer van een lanceringsbasis

Ook voor het binnenplein van Parc Galaxia in de gemeente Libin vormt maatwerk een sterke meerwaarde bij de vorming van het karakter van de inrichting . Parc Galaxia huisvest het Euro Space Center, dat ooit van start ging als vrijetijdscentrum rond ruimtevaart en techniek, maar steeds meer ook een rol speelt in onderzoek en ontwikkeling van nieuwe technologieën.  Weldra zal het park uitgebreid worden met een bedrijvencentrum en een economische activiteitenzone van 15 ha voor hoogtechnologische bedrijven.  Hieronder ook , niet toevallig, het coördinatiecentrum van het Galileo project.

Bij de uitwerking van het masterplan van het park, dat verweven ligt in natuurgebied, bleek al snel de inplanting van een knooppunt dat tevens kan fungeren als ontmoetingsplek een troef te zijn en kwam het idee van een binnenplein tot stand. Een binnenplein met een herkenbaar karakter.

Om de groeiambitite van het activeitenpark kracht bij te zetten, werd er bewust voor gekozen het plein reeds aan te leggen alvorens de omliggende gebouwen worden gebouwd. Het plein, tevens ontworpen door studiebureau Agua en aangelegd door Socogetra SA,  werd op 17 juni ingehuldigd door intercommunale Idélux.

De gekozen inrichting van het plein doet bewust aan een platform of een ruimte nabij een lanceringsbasis denken. Met behulp van op maat gemaakte antracietkleurige vloerplaten en witte stroken uit prefab beton werd een ruitenstructuur gecreëerd die een industrieel technologische sfeer schept. In de witte stroken staan bovendien de namen van de planeten, wat de linkt legt met het thema ruimte, en daarnaast verwijzen rode, metalen structuren naar een lanceringsbasis. Om de functie van het plein als ontmoetingsplek te versterken werd gewerkt met bomen en op maat gemaakt meubilair, waaronder antracietkleurige poefs en traptreden.

Maatwerk biedt een grote ontwerpvrijheid en vereenvoudigd het tot stand brengen van een ruimte met een bepaald karakter. Net als voor beide hierboven genoemde projecten realiseerde Stradus Infra reeds voor tal van projecten maatwerkproducten en dit in nauw overleg met de betrokken partijen. Stradus Infra denkt mee van bij het ontwerp tot en met de uitvoering.