Malmedy ligt in de provincie Luik in het grensgebied van het Duitstalige en Franstalige deel van de Belgische Ardennen. Deze kleine stad heeft iets meer dan 12.000 inwoners, maar is vrij bekend. Malmedy heeft dan ook heel wat te bieden: een prachtige natuur, rijke geschiedenis, folklore ...

Ook het gezellige stadscentrum van Malmedy is erg populair. De herinrichting ervan vormt een mooi voorbeeld van een project waarbij zowel ons standaardgamma als op maat gemaakte elementen werden toegepast.

 


Fase 1- vernieuwing van de Cavens-wijk

In de Cavens-wijk in Malmedy staan enkele typerende huizen voor deze streek. Door het toenemende autoverkeer en de bijbehorende parkeerproblemen ging de identiteit van de wijk de voorbije jaren echter stukje bij beetje verloren. Maar in 2012-2013 kreeg de stadsvernieuwingsprocedure van het Waalse Gewest concreet vorm. Dankzij de inrichtingswerkzaamheden kon het algemene wegverkeer in deze wijk herbekeken worden en kregen de voetgangerszones opnieuw een gezellig karakter.

Het studiebureau Agua uit Louvain-la-Neuve stelde het herinrichtingsplan op. Arnaud Masure, verantwoordelijke landschapsarchitect bij Agua, geeft tekst en uitleg: “Het voorgestelde verkeersplan maakte het mogelijk om de wegen te versmallen en de voetpaden te verbreden. Dit verhoogde de veiligheid van de voetgangers en verbeterde het parkeerbeheer.” Hetzelfde geldt voor de toegang tot het stadscentrum: de place de Rome. Dit plein raakte verstikt door de talrijke, veel te grote bomen die weinig vrije ruimte lieten aan de kiosk in het midden. Vandaag straalt deze kiosk opnieuw in al zijn glorie en geeft hij de place de Rome een geheel eigen identiteit.

“De gebruikte materialen moesten de wijk opnieuw licht maken, maar tegelijk aansluiten op de recente inrichting van de straten in de buurt - rue du Commerce, rue de la Gare, rue derrière la Vaulx en rue Neuve -. Hier werd gekozen voor een combinatie van basaltzwarte en granietgrijze uitgewassen betonstraatstenen van 14 bij 14 cm en 21 bij 14 cm. Deze Saxum straatstenen hebben een deklaag die bestaat uit 70 % natuursteengranulaten, waardoor ze langdurig kleurvast zijn. De hoogwaardige straatstenen van STRADUS INFRA passen heel mooi bij de de omliggende architectuur die grotendeels uit natuursteen bestaat en geven het geheel van de ruimtes een verzorgde look. Niet alleen deze wijk, maar ook het hele stadscentrum van Malmedy krijgt hierdoor een architecturale samenhang, aldus de heer Masure.

Deze eerste fase van de herinrichting van Malmedy – uitgevoerd door hoofdaannemer Group Gehlen uit Malmedy – werd al in 2013 afgerond. Hierbij kwamen onder meer 5600 m² stenen en zowat 2000 m lijnvormige elementen kijken.

 

Fase 2 - herinrichting van de place du Châtelêt

Momenteel werkt Group Gehlen aan de tweede fase van de stadsvernieuwing. Op de place du Châtelet, aan de voet van de abdij en de kathedraal van Malmedy, ligt momenteel een ruime parking in grind. De bomen overheersen het plein en zijn vaak ziek en te groot. “Tijdens de tweede fase van het project moet het domein rond de abdij opnieuw de sfeer van een echt park krijgen en de verdwenen gebouwen van weleer terug oproepen”, licht de heer Masure van Agua toe.

“Zo geven de muurtjes in architectonisch beton aan de voorkant van de abdij de plaats aan waar vroeger een vleugel van het voormalige klooster van Châtelet lag. Aan de achterkant van de kathedraal zal er met lineaire elementen een verwijzing naar de voormalige kerk worden uitgewerkt, ook in architectonisch beton. Het huidige verkeer op het plein wordt verhuisd en het plein wordt autovrij. De hoofdroutes in granietgrijze Saxum straatstenen (gamma van STRADUS INFRA) verzekeren de continuïteit met de inrichtingen van het centrum van Malmedy. De secundaire routes in donkergrijze betontegels in groot formaat zorgen dan weer voor een visuele aansluiting tussen de verschillende toegangspunten naar de gebouwen errond en geven de site een moderne toets.”

Zowel de muurelementen, de grootformaattegels als de zowat veertig zitelementen zijn op maat gemaakt in architectonisch beton. Daardoor passen ze perfect bij de granietgrijze uitgewassen betonstraatstenen. ”De aard en de kleur van de materialen staan uiteraard centraal in dit project aan de voet van dit werelderfgoed. Wegens de sterke aanwezigheid van het beton (tegels, straatstenen, muurtjes en banken) hebben we samen met STRADUS INFRA geopteerd voor een kleurenpalet dat trouw blijft aan het typische karakter van de site”, besluit de heer Masure.