Zoals u vast weet, hebben kinderen op tijd en stond behoefte aan rust. Een duidelijke structuur is daarom van groot belang. Bij de renovatie van het schoolplein van de gemeentelijke basisschool De Linde te Zarren, ontworpen door studiebureau Lobelle, werd hier goed over nagedacht. Naast de bouw van een zandbak met zandbakelementen koos men voor een verharding van het plein met behulp van op maat gemaakte symbooltegels uit prefab beton. Dit om de leesbaarheid van de ruimte te verbeteren.  

Ontwerper Bryan Maelbrancke: “Om de kinderen in de dagelijkse schooldrukte meer structuur te geven, kozen we voor betontegels met verschillende symbolen in diverse kleuren. De tegels werden geplaatst in dubbele rijen. Elke dubbele rij kreeg haar eigen symbool: een maan, een ster, een cirkel, een vierkant of een driehoek. Zo vormen de rijen een visueel herkenningspunt voor de kinderen en vinden ze makkelijk de rij van hun klas terug. Bovendien maken de kleurrijke symbolen de nieuwe omgeving toch voldoende speels voor de kleuters.”
 
Het voormalige schoolplein stond met zijn rode tegels in schriel contrast met het schoolgebouw. “Door de keuze voor betontegels van formaat 40x40 cm in een zachte zandkleurige tint, hier en daar afgewisseld met grijze exemplaren, creëerden we niet alleen een rustigere omgeving, maar oogt het schoolplein nu ook groter”, besluit Mr. Maelbrancke.
 
Kijk hiernaast voor het resultaat, uitgevoerd door Declercq Grondwerken. Het mag er volgens ons best zijn. Een rustig beeld, maar toch is het speelplein opgefleurd én weten de kinderen onmiddellijk waarheen als de schoolbel luidt.